Hrvatska: Mladi zapadnog balkana rade na međusobnom pomirenju

"Postoji potreba suradnje mladih zemalja bivše Jugoslavije i albanije niti surađuju niti putuju po regionu. Sigurno je više mladih iz Beograda šetalo New Yorkom nego Sarajevom ili Prištinom",poručuje đorđe Bojović, programski koordinator YIHR-a



ZAGREB, Zagreb je bio domaćin Nacionalne konferencije "Suočavanje s prošlošću - perspektiva mladih" koja se odvija u okviru regionalnog programa razmjene mladih koju organizira  Inicijativa mladih za ljudska prava ili Youth Initiative for Human Rights (YIHR), javlja Anadolu Agency (AA).

Konferencija ima za cilj, uz otvaranje teme suočavanja sa prošlošću iz perspektive mladih, i promociju regionalnog ureda sa suradnju mladih koji će se osnovati 4. srpnja ove godine na Pariškom samitu država zapadnog Balkana.

Sjedište regionalnog ureda bit će u Tirani, no predstavništva će se nalaziti u svim glavnim gradovima.
Regionalni ured za suradnju mladih je prvi institucionalno osnovan program razmjene mladih država zapadnog Balkana koji će obuhvatiti šest zemalja:  Srbiju, Makedoniju, Albaniju, Kosovo, Crnu Goru i BiH.

Hrvatska i Slovenija nisu u procesu osnivanja Regionalnog ureda, no intencija je da se obje zemlje s vremenom uključe, pa su stoga ostavljena slobodna mjesta za njihovo priključenje radi sudjelovanja mladih u programima razmjene.

YIHR je nastao na osnovi pozitivnih iskustava francusko-njemačkog ureda kojega su ove dvije zemlje osnovale 18 godina iza Drugog svjetskog rata kako bi razmjenom mladi učili jedni o drugima, razvijali interkulturalni dijalog i suočavanje s prošlošću.

"Postoji potreba suradnje mladih zemalja bivše Jugoslavije i Albanije jer mladi niti surađuju niti putuju po regionu. Sigurno je više mladih iz Beograda  šetalo New Yorkom nego Sarajevom ili Prištinom, a slično je i sa mladima iz Hrvatske i ostalih zemalja", kaže Đorđe Bojović, programski koordinator YIHR-a.

Bojović ističe kako mlade na Zapadnom Balkanu povezuju isti ili slični problemi koje bi zajednički mogli lakše riješiti. Mladi će kroz razmjenu ideja i mišljenja graditi mirniji i bolji region, poručio je.
Za pomirenje je nužno otvoriti teška pitanja iz 90-ih godina, uzroke i dešavanja u ratu, smatra Bojović te dodaje da se polazi od činjenice da mladi nisu i ni na koji način ne mogu biti odgovorni za ono što se desilo u godinama kada su oni zapravo tek rođeni.

Regionalni ured osnivaju države zapadnog Balkana, tako da će se dijelom financirati iz budžeta vlada, odnosno resornih ministarstava, uz apliciranje za sredstva iz fondova EU.

Program YIHR-a uključuje razmjenu kroz individualna i grupna putovanja, kroz seminare, radionice, konferencije, turnire itd.

Morana Starčević, izvršna direktorica YIHR-a i organizatorica zagrebačke konferencije, poručuje kako se nastoji izvršiti određeni pritisak na Hrvatsku vladu da se otvore dobre prakse suradnje kroz ovu inicijativu.

"Pomirba bez Hrvatske, u kontekstu područja bivše Jugoslavije, nema smisla", poručuje Starčević.

Na samitu o zapadnom Balkanu Hrvatska i Slovenije su zauzele promatračke pozicije, kaže Starčević i naglašava kako je ova inicijativa dio većeg procesa pridruživanja zemalja zapadnog Balkana EU.

Od 22. do 26. lipnja  Hrvatska je ugostila 20-ak mladih iz BiH, Kosova, Srbije i Crne Gore. Posjetili su Sabor i Dotrščinu te pričali o antifašističkoj borbi.

Mladi će nakon sudjelovanja na konferenciji imati uličnu akciju u kojoj će prolaznicima dijeliti letke i pozivati ih na programe razmjene.

izvor:http://www.rtvusk.ba/

Objavi komentar

0 Primjedbe