Milanović: Hrvati i Srbi izborili su slobodu zajedno



”Prvi sisački partizanski odred bio je uglavnom sastavljen od Hrvata, ali u velikoj meri i Srba. Upravo ta veza hrvatskih komunista i srpskog naroda dovela je do toga da antifašistički partizanski pokret postane masovan i narodni, kao jedinstvo Hrvata i Srba u borbi za slobodu”, rekao je Milanović.

Bivši hrvatski premijer ocenio je izuzetno važnim da je Hrvatska na kraju Drugog svetskog rata završila na pobedničkoj strani, ali da to nije dokaz da su ‘rođeni bolji i superiorniji, jer nisu’. ”Birali su pravi put, da su birali teži put i 1941. i 1991. to je činjenica. Hrvatski put je bio teži put zadnjih stotinu godina i sve što smo dobili i zaradili zaradili smo sami bez kredita, bez popusta, i na to imamo pravo. To je naša pravda i naša pravica i partizanski pokret je u tome igrao istorijski neprocenjivu ulogu".

Milanović je naglasio da Hrvatska treba da nauči lekciju iz istorije i suživota i da je ovo država hrvatskog naroda u kojoj sve manjine, pa i najbrojnija srpska, imaju sva prava. ”Da poštuju ovu državu, da je vole, grade i neguju. Da je ovo naša država, a ne država iz 1941. To nije naša država i nikada nije ni bila”.

”Hrvatski narod i svi građani Hrvatske moraju biti jedinstveni u želji za boljom Hrvatskom. Onom Hrvatskom u kojoj nema mesta nikakvoj mržnji, diskriminaciji, veličanju fašizma, totalitarizma i diktatura. U kojoj se ne govori ‘mi ili oni’ već se na istini, poštenju, domoljublju i zajedništvu gradi bolja Hrvatska”, rekla je Grabar-Kitarović.

”Pojava kukastih krstova i ustaških pozdrava na stadionima nisu tek izraz huliganskog nestašluka, nego posledica činjenice da se o antifašizmu u školama malo uči, da su knjižnice ispražnjene te da je porušeno 3000 spomenika borcima i žrtvama NOB-a”, tvrdi Franjo Habulin, predsednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske. Za gradonačelnicu Siska Kristinu Ikić Baniček crvena zvezda petokraka bila je 1941. jedini ispravni put.

(novosti.rs)

Objavi komentar

0 Primjedbe