ZAROBLJENI U DEVEDESETIM Političari, da li vam je neko rekao da je rat završen?









Za balkanske političare vreme kao da je stalo, pa se stvari koje su se govorile tokom ratnih godina i danas vrlo uredno čuju sa najviših državnih funkcija.
Tim Džuda, poznati britanski stručnjak za Balkan, kaže za "Blic" da u slučaju Srbije i Hrvatske obe profitiraju na domaćim terenima vraćajući se u sumornu prošlost.

- Pre svega, tu je izborna kampanja u Hrvatskoj. SDP ima slabe ekonomske rezultate iz vremena dok su bili na vlasti, dok se HDZ suočava sa korupcijom. Zato, kada govore o Drugom svetskom ratu, ubistvu Đurekovića 1983. ili ambasadora Rolovića, oni u stvari ne žele da govore o sadašnjosti i budućnosti. Sa druge strane, kada god neki političar u Srbiji laje o tome kako je Milošević bio veliki, premijer Vučić od toga izvuče beneficije kad kaže kako su njegovi oponenti beskorisni, te kako za razliku od njega žive i dalje u devedesetim godinama - kaže Džuda za naš list.


Slično razmišlja i američki analitičar Danijel Server, koji kaže da se balkanski političari, suočeni sa slabim ekonomskim rastom i teškoćama u ispunjavanju EU zahteva (pogotovo vladavine prava), oslanjaju na stare etničke razdore.

- Slične stvari vidimo i u EU i SAD. Izlazak iz takve zamke jeste glasačka kutija: glasači moraju da kazne one koji donose samo nacionalističku retoriku, a nagrade one koji žele ozbiljno da se posvete ekonomskom i društvenom boljitku - rekao je Server za "Blic".

Ono što je još zanimljivije, smatra Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose, jeste da su lideri balkanskih zemalja mahom deca devedesetih, a među njima ima i ratnih profitera i šovinista.

- Zato svi oni izazivaju psihozu straha i rata kao u to vreme. Doduše, kada se sve to dešavalo, oni su bili ispod ili oko stolova i bili zaduženi za galamu. U tome su dobri i danas - priča Janjić, istakavši da nekompetentni i nestručni kadrovi iz devedesetih nikako ne žele da otvore prozore i puste 21. vek da uđe.


Politički analitičar iz BiH Dževad Galijašević kaže da države ne nude programe za svoje narode.
Dževad Galijašević


- Ono što jedni sa drugima pričaju liči na razgovore preko plota. Nekadašnja politika Alije Izetbegovića Bošnjake svađa sa svima, a Hrvatska kao da ne shvata da ima državu i da joj Srbija više nije problem. Srbija pokušava stvari da rešava, ali bez većeg uspeha - priča Galijašević.

(blic.rs)

Objavi komentar

0 Primjedbe