I TO JE BOGATSTVO BIH: Katolkinja na islamskoj vjeronauci



Luki Brkiću je povjerena odgovornost čuvanja crkve u Ključu. Za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, kaže, doživio je strahote logora, ali nikada mi nije palo na pamet da napusti svoju rodnu grudu - Ključ. Tvrdi da je župni dvor uništen te da se pod hitno mora obnoviti.

"Svećenik Banjalučke biskupije, trenutni župnik Drvara i Bosanskog Grahova Davor Klečina, razgovarao je s gospodinom Komaricom o tome i predstavio mu plan obnove, ali ta rekonstrukcija je trenutno preskupa. Ima dosta stvari koje se moraju uraditi unutar crkve. Iz vana to sve izgleda super, ali unutra se mora svašta uraditi. Crkva se, također, mora ograditi. Ali, srećom, ima dobrih ljudi, pa ćemo vidjeti", ističe.

Koliko je, zapravo, veza Bošnjaka i Hrvata u tom gradu jaka i da je najbitnije biti čovjek vidi se i na primjeru Brkićeve unuke, koja je u osnovnoj školi, iako katolkinja, odlučila sa svojim školskim drugovima i drugaricama ići na nastavu islamske vjeronauke.

"Rekao sam da je važno i da to nauči. Što ne bi išla na vjeronauku?", kaže Brkić i dodaje da je suživot u Ključu idealan.

Kada se u katoličkoj crkvi, koju je izgradio izvjesni Bajro iz Sanskog Mosta, obilježava neki događaj, navodi, dođu i muslimani, a tako je i obrnuto.

(AlJazeera)

Objavi komentar

0 Primjedbe