STOP ŠOVINIZMU Dok politika vodi prljavu igru, Željka i Sadik piju jutarnju kafu u Srebrenici



Ne smiruju se tenzije otkako je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) objavila rezultate izbora za načelnika opštine Srebrenica. Govori se o brojnim neregularnostima tokom izbornog procesa, ali se pominje i mogućnost da će Bošnjaci početi da se iseljavaju, nakon što je prema posljednjim rezultatima zajednički kandidat srpskih stranaka pobijedio u trci za prvog čovjeka Opštine.

Lokalne izbore koji su u BiH održani 2. oktobra, kako kažu, neće priznati neke političke partije, ali i udruženja koja okupljaju porodice žrtava genocida, a koja su pokrenula prijavu protiv svih članova CIK-a.

Dok se političari igraju Srebrenicom već godinama, građane ovog gradića na istoku Bosne malo ko pita šta se to u njihovim životima mijenja nakon izbora.

Sadik Begović i Željka Milovanović su prve komšije u Srebrenici. Već godinama, prvu jutarnju kafu piju zajedno. Razgovaraju. Željka je tu sa porodicom, a u težim poslovima uvijek pomogne osamdesetjednogodišnjem Sadiku.

"Sluša me, hrani", priča Sadik o svojoj komšinici, ali pominje i druge sa kojima godinama živi.

"I Fata moja i Šefket, super, odlično je sve", kaže kratko dok pije prvu jutarnju kafu sa Željkom.


Željka kroz osmijeh kaže kako se zabrinu ako se ne vide samo jedan dan.

"Jedan dan ako me nema odmah pita gdje si, a njega ako nema jedan dan moji ukućani odmah kažu da idem da vidim je li živ", iskreno će Željka.

                                                                  Nije važno ko je načelnik, samo da se krene naprijed: Sadik Begović i Željka Milovanović


Srebrenica je već sedmicama u centru pažnje zbog nedavno održanih lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini. Prema rezultatima Centralne izborne komisije načelničku funkciju naredne četiri godine obnašaće zajednički kandidat srpskih stranaka Mladen Grujučić. On će naslijediti Ćamila Durakovića koji je na ovoj poziciji bio osam godina. Ta činjenica neće bitno uticati na Sadikov i Željkin život.

"Nisam ni ovoga vidio evo četiri godine, ne moram ni ovoga. Samo da je mir i nikakvih problema neće biti. Samo da krene, da narod se zapošljava, da radi, pa ko god bio", ističe Sadik, dok je Željka dodaje da im je potpuno svejedno ko je na čelu opštine.

No, ne misle svi u Srebrenici kao ovo dvoje ljudi. Dok jedni slave pobjedu, drugi se pribojavaju da li će Bošnjaci, oni koji su se vratili, početi ponovo da odlaze.

Rezultati izbora duboko su, još jednom, zarezali u još svježe rane u gradu u kom je počinjen genocid.

Analitičarka Ivana Marić vjeruje da je Srebrenici potreban ekonomski napredak kako bi krenula naprijed.

"Upravo oni koji bi trebali da se trude da ta općina oživi, mislim da rade na tome da ona zamre, pa je neko i dobru uporedbu napravio da je, u stvari, od Srebrenice napravljen Černobil, jer zaista je to slika koja se šalje iz Srebrenice već dvadeset godina a toliko novca je uloženo da se moglo napraviti da se bar malo oživi taj grad. Međutim, nekome izgleda odgovara da Srebrenica ostane vječno grad koji će izazivati sažaljenje i na kojem će se skupljati donacije", ocjenjuje Ivana Marić.

(slobodnaevropa.org)

Objavi komentar

0 Primjedbe