MISLITE DA ĆE "UBITI" TITA AKO UKINU TRG? Iznenadit će vas u kojim državama bivše Jugoslavije ima najviše ulica i trgova s Titovim imenom

JOSIP BROZ TITO. Državnik, heroj, zločinac, vođa, diktator i nepresušan izvor inspiracije i raskola među narodima ovih prostora.




Iako je od njegove smrti prošlo gotovo 40 godina, kada biste morali pronaći ultimativni "povijesni evergreen", Tito (i sve vezano uz njegov lik i djelo) vjerojatno bi se nalazio pri samom vrhu liste, dijeleći mjesto s ostalim pretpotopnim opsesijama s kojima je prosječni građanin regije zaokupljen u 21. stoljeću dok se ostatak svijeta bavi budućnošću.

I dok se ostali bave temama koje bi svatko normalan očekivao u 2017., Hrvati se pod "pokroviteljstvom" marginalnih desničarskih stranaka ponovno slušaju stari hit "Where The Streets Have HIS Name" i bave se pitanjem treba li neki trg ili ulica nositi njegovo ili neko drugo ime. A jednom kada vas u priču uvuku, teško je izvući zdrav razum pa se svi, čak i ako se samo kritički osvrćemo na sam besmisao ovih poteza, iznova bavimo izlizanim temama.

I koliko god male i velike hrvatske političke stranke ovo željele prikazati kao "goruću temu", činjenica je da Hrvatska zapravo ima izuzetno malo ulica i trgova posvećenih Josipu Brozu. Prema istraživanju Giorgija Comaija koji je prije tjedan dana objavio svoje istraživanje, od gotovo četiri milijuna ulica u Hrvatskoj, njih tek dvadesetak nosi Titovo ime, a kao što već znamo, Karlovac, Šibenik, Zadar i odnedavno Zagreb svoje su "titoidne" trgove i ulice zamijenili nekim drugim imenima.

Inače, Comaijeva je analiza još uvijek nepotpuna (što možemo vidjeti i po tome da na njegovoj karti nećete pronaći ulice u državama izvan regije) i potpuno drukčije podatke naći ćete na drugim izvorima, ali u svakom je slučaju zanimljiva jer koristio se platformama Google Maps i Open Street


Kliknite OVDJE.


Uglavnom, tvrdi da su "najtitoidniji" u regiji Makedonci i Hrvati s 24 ulice i trga, BiH je na trećem mjestu s 19 ulica, a Srbija na četvrtom mjestu s 15. Nakon njih slijede Slovenci (14) i Crnogorci (7) dok je Kosovo u potpunosti lišeno ulica s Titovim imenom.




U isto vrijeme ulice posvećene Titu pronaći ćete u Rusiji, Italiji, Egiptu, Etiopiji, Tunisu, Brazilu, Indiji i Angoli, ali očekivano, najveći broj nalazi ih se upravo na ovim prostorima.

Bacimo li pogled na Wikipediju, raspored je nešto drukčiji. Slovenci ih imaju samo 14, Bosna i Hercegovina 25, Makedonija 23, Crna Gora pet, Hrvatska 28, a Srbija uvjerljivo dominira s čak 89 ulica i trgova posvećenih Titu. Ono čega više definitivno nema nakon raspada Jugoslavije su gradovi i mjesta s imenom Josipa Broza.



U svakom slučaju, radi se o Hrvatu koji je, što zbog kulta ličnosti, što zbog ugleda koji je u uživao u svijetu, tijekom godina nakupio nevjerojatan broj ulica koje nose njegovo ime. Ima čak i asteroid.

Čak su i Prag i Alžir svojevremeno imali ulicu i trg koji su nosili njegovo ime, a Republika Gvineja otišla je i korak dalje pa se Josip Broz svojevremeno nalazio i na novčanici od 500 gvinejskih silisa. Inače, radilo se o najvećoj denominaciji.



(index.hr)

Objavi komentar

0 Primjedbe