Prije nego stanete u odbranu ratnih zločinaca na svim stranama, zapitajte se prvo ovo...

Rat na prostoru bivše SFRJ je završen. Suđenje za ratne zločine je pri samom kraju, jer se sud u Hagu zatvara kako je najavljeno krajem decembra. Ostajemo opet jedni drugima. Šta ćemo sad?



Odmah na početku bi trebalo nešto da razjasnimo. Nikad u potpunosti nećemo znati pravu istinu šta se zapravo dešavalo tokom rata i ko je s kim "kumovao" kako na istim tako i na suprotstavljenim stranama.

Mi bi svi da generalizujemo one druge i da svi budu samo uz nas jer smo mi najbolji a "njihove ko šiša", "njihove" žrtve su nebitne.

Pomirenje na taj način nikada ne može uslijediti, to je činjenica i više puta se iznova dokazuje.

Posljednji haški optuženici su osuđeni. Neki su s tim presudama zadovoljni a neki ne. Ali da li se zapitate to kakav će oni tretman imati u zatvoru?
Redovna hrana, redovno grijanje, topao krevet, naravno pravo na redovne posjete... Njihov tretman u zatvoru se neće puno razlikovati od nekog solidnog hotelskog, budite sigurni.

Hoće li se naše ratne sjekire u konačnici zatrpati njihovim osudama?
Hoćemo li nakon svih presuda pružiti ruke jedni drugima?
Hoćemo li uzeti u obzir i teoretski da je sud recimo najpoštenije presudio svima, hoće li onda nastati pomirenje tek onako?
Hoće li se zatvaranjem haškog suda otvoriti novo poglavlje u našim balkanskim životima?

Odgovor je nažalost NE!

Zašto NE?

Zato što pomirenje mora nastati u vašim glavama.
Zato što prvo morate da znate da niste lično vi krivi nikome ništa, niti je vama neko kao pojedinac kriv samo zato što pripadate određenoj naciji.
Zato što morate da shvatite da ste izmanipulisani.
Zato što morate da imate na umu da osude počinilaca kriminala neće da nam vrate one najmilije koji su stradali pod njihovim djejstvom.
Zato što htjeli mi ili ne, uvijek ćemo biti jedni pored drugih.
I u konačnici, zato što prvo moramo da shvatimo da smo identičan narod, a to smo zbog svih silnih podjela potpuno zaboravili.


Ne zaboravite da ste sudionici zločina ako podržavate zločince i veličate ih kao heroje.
Takođe, sudionici zločina ste ako bilo koju naciju generalizirate i kažete da su svi do jednog isti.

Eto, osuđeni su svi koji su trebali, tako je barem sud rekao. 

Šta ćemo sad mi?


I da, još nešto, zamislite da ste se u ratu našli u poziciji da budete ubijeni i da vas taj vaš "heroj", haški optuženik može spasiti. 
I sad nekim slučajem bira, hoće li dopustiti da vas ubiju ili će uzeti dobre milione. Šta mislite, da li bi uzeo pare ili bi vam spasio život?
(Razmislite 2x).




Objavi komentar

0 Primjedbe