Kako je raspad Jugoslavije nagovestilo i OSAM KAPLJICA KRVI na poslednjoj Štafeti mladosti

Poslednja Štafeta mladosti potiče iz 1987. godine i ona je donekle nagovestila krvavi raspad Jugoslavije, zbog čega i danas izaziva posebno interesovanje.




Naime, te godine dizajn štafete i idejno rešenje plakata za Dan mladosti povereno je ljubljanskom dizajnerskom studiju "Novi kolektivizam". Već je i sama štafeta, u obliku građevine na četiri stuba koju je bilo nemoguće nositi, nagoveštavala drugačiji pristup članova Novog kolektivizma datoj manifestaciji, ali skandal je nastao kada je otkriveno da je prateći plakat zapravo neznatno izmenjena verzija nacističkog plakata "Treći rajh" Riharda Klajna iz tridesetih godina.

- U početku apsolutno niko nije prepoznavao referencu. Najpre se Slovenačko omladinsko predsedništvo identifikovalo s našim posterom, potom i celokupna omladinska organizacija Jugoslavije, a i tadašnji generali su bili zadovoljni. Njima se to jako svidelo. Dobro se sećam da je jedan general izjavio kako mu je drago da je na posteru mišićavi mladić, a ne neka apstrakcija. Oni su to zaista voleli i s tim se identifikovali. No, kada je referenca otkrivena, nastali su problemi. Bili smo iznenađeni što se digla takva frka; sve novine su pisale o tome. To nam nije bilo logično jer smo znali koliko se generalima i drugim predstavnicima tadašnjeg jednopartijskog režima naš poster svideo - pojasnio je ovaj događaj Roman Uranjek, član “Novog kolektivizma”, u projektu “VlasTITO iskustvo” (Kulturni centar REX i Samizdat B92)


Kada se shvatilo da ne dolazi u obzir da se upotrebi ovo rešenje slovenačke umetničke grupe, za potrebe proslave Dana mladosti 1987. godine, naknadno je izrađena nova štafeta.

Ona je morala da da zadovoljava sve standarde manifestacije. Ipak, u njenom izgledu sa osam crvenih dioda koje liče na kapljice krvi i krnjom petokrakom mogli su da se prepoznaju nagoveštaji događaja koji će uslediti na ovim prostorima devedesetih godina.

Inače, štafeta mladosti je uvedena 1945. godine, na predlog omladine Kragujevca, kao „Titova štafeta“. Te prve štafete predate su mu u Zagrebu, dok je narednih godina, sve do 1956. Tito lično primao poslednje nosioce štafete pred Belim dvorom u Beogradu, čemu je prethodio svečani doček na Trgu Republike.

VIDEO:




Godine 1957, na Titovu inicijativu, taj događaj je nazvan „Dan mladosti“. Do Titove smrti 1980. godine, štafeta se dodeljivala lično njemu na Stadionu JNA u Beogradu. Štafeta mladosti 1980. godine, koja se u susret osamdeset i osmom Titovom rođendanu, na dan njegove smrti 4. maja zatekla na putu po Hrvatskoj, prekinula je svoj put i položena je na odar predsednika u Skupštini SFRJ. Sve štafete tokom koje su nošene tokom 42 godine čuvaju se u Muzeju Jugoslavije u Beogradu.



(blic.rs)

Objavi komentar

0 Primjedbe