DA SE NAJEŽIŠ: Priča o "Otpisanima" koju niste znali (VIDEO)

DA SE NAJEŽIŠ: Priča o "Otpisanima" koju niste znali




Velika većina likova iz Otpisanih bazirana je na sudbinama stvarnih ljudi. Tako je jedan od napotresnijih likova, Paja Bakšiš – čije je iznenadno ubistvo bilo ključno za seriju – inspirisan stvarnom sudbinom Karla Lukača, kelnera kafane "Ginić", predratnog boemskog sastajališta novinara "Politike", glumaca, pisaca i drugih. Lukač je ubijen u Beogradu u zimu 1942. kod Botaničke bašte.







BONUS

Pogledajte:  JEDINI ČOVEK KOJI JE KOD TITA ULAZIO SA PIŠTOLJEM: Dizao je 600kg, tukao se sa 200 ljudi odjednom, jeo jagnje za ručak, družio se s Teslom i Pupinom!

https://raznovrsne-vijesti.blogspot.com/2019/02/jedini-covek-koji-je-kod-tita-ulazio-sa.html






I Kriger je postojao. On je bio folksdojčar iz Banata koji je bio veoma aktivan i savjestan u mučenju logoraša Banjice. Pojedine stvarne likove autor Dragan Marković nije želio da stavi u seriju procjenivši da bi njihova sudbina duboko uzbudila javnost. Nije mogao naći način da u bilo kom umjetničkom obliku kaže šta se stvarno desilo sa Jelenom Ćetković. Ona je u seriji nastradala uobičajenom smrću za ratne okolnosti.

A prava istina je tragična i bolje je, kao je govorio Dragan Marković, da je niko od mladih ne vidi i ne čuje. Jelena je uhvaćena posle izdajstva, mučena u podrumskim prostorijama pred poluobešenim drugom, fizički ponižena i terorisana dok nije poludila, da bi naposljetku bila streljana. Sjećanje na tu heroinu Marković je želio da sačuva u izvornom obliku njenog lika beogradske skojevke, ne želeći da je još jednom ponizi time što bi javnosti saopštio kroz kakve patnje i pokušaj urušavanja ženskog dostojanstva je prošla.






https://novi.ba/

Objavi komentar

0 Primjedbe