NAD SUDBINOM SESTARA ČULJAK PLAKALA JE CIJELA JUGOSLAVIJA: Evo gdje su danas i kako izgledaju, OVO JE IZNENAĐENJE!


NAD SUDBINOM SESTARA ČULJAK PLAKALA JE CIJELA JUGOSLAVIJA: Evo gdje su danas i kako izgledaju, OVO JE IZNENAĐENJE!





Cijela Jugoslavija je prije 33 godine plakala nad sudbinom sestara Čuljak, a na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu predstavljen je i film o ove dvije hrabre žene.







BONUS

Pogledajte:  TITO I SRPSKI PATRIJARH BILI PRIJATELJI?! Za vreme Broza, German je uspeo da obnovi i zaštiti sve što je bilo važno (FOTO)

https://raznovrsne-vijesti.blogspot.com/2019/02/tito-i-srpski-patrijarh-bili-prijatelji.html








Za one koji nisu upoznati šta se desilo sa sestrama, slijedi kratko podsjećanje.

Naime, Draženka i Šima Čuljak iz Bogodola su u januaru 1985. godine pješke krenule u posjetu majci koja je radila u Mostaru.

Kako je napadao dubok snijeg, krenule su sporednim putem prema autobuskoj stanici.
Na putu do tamo suočile su se sa mećavom, pa su tako dezorijentisane upale u rupu duboku deset metara... Iz iste nisu uspjele da se izvuku osam dana, a temperatura je bila -27, i tokom čitave te agonije nisu imale ni hrane ni vode, pa su bile prinuđene da jedu samo snijeg.


sestre-culjak1
Otac, koji je bio teško bolestan, mislio je da su one davno stigle kod majke, a ona je opet mislila kako one nisu ni krenule iz Bogodola.
Tako su kopnile u jami, dozivajući upomoć i moleći se.
Na kraju su ih spasili lokalni lovci koji su čuli viku, a onda su im bacili uže u provaliju, odakle su ih izvukli crne i sa promrzlinama, gotovo beživotne.
Hitno su prečane u bolnicu u Mostaru, odakle su ih prebacili u Beograd gdje su i Draženki i Šimi amputirane obe noge od koljena.


Danas sestre žive u dalekoj Kanadi. 
Šima se tamo s mužem odselila 1990, a tri godine kasnije za njom je došla i Draženka, koja se kasnije takođe udala.

Šima radi kao računovođa i rekreativno se bavi ronjenjem, dok je Draženka završila informatiku, a hobi joj je veslanje. Obe su potpuno pokretne, mogu i da plešu, voze motore i žive sasvim normalan, uobičajen život.

sestre-culjak-siroki-4

https://novi.ba/

Objavi komentar

0 Primjedbe