Pavle Vuisić: 10 uloga za večnost (VIDEO)

Pavle Vuisić: 10 uloga za večnost





Pavle Vuisić je rođen 10. jula 1926,  umro je sa 62 godine, 1. oktobra 1988., a za sobom je ostavio dosta sjajnih uloga. Glumio je kada mu se glumilo, a u mladosti, kada mu je bio potreban novac.







Ovih 10 uloga koje smo odabrali, nesumnjivo spadaju u sam vrh glume. Uostalom, pogledajte o čemu pričamo. Video iznad je privremeno skinut, zbog prigovora delimičnog nosioca prava na neke scene. U toku je spor po našoj tužbi.






BONUS

Pgledajte: Životna golgota GLUMAČKOG VELIKANA: Jedna posebna žena spasila ga je OD SIGURNE SMRTI na neverovatan način!







Ko to tamo peva? (1980)


U kultnoj komediji apsurda Slobodana Šijana i Dušana Kovačevića, negde na sredini putovanja, nakon brojnih zastajanja i peripetija, Krstići prave pauzu od pola sata i time dodatno nerviraju putnike. Posebno šlager pevača (Dragan Nikolić), koji mora da stigne u Beograd na audiciju do 5 sati. Kondukter (Pavle Vuisić) ima tajni plan: da putnici u autobusu budu gosti u montažnom restoranu, da im ispeče i proda loše meso, a da muzičari Cigani daju poseban ritam. Ćelavi (Boro Stjepanović) prvi prilazi, a Paja ga tera rečima: „Nemoj, bre, da mi kašlješ tu na meso, ‘oćeš da mi rasteraš sve mušterije?!“

Sluga (1973)


U filmu Sluga Gorana Paskaljevića, Bata Živojinović je putnik kojeg u nekoj zabiti unajmljuje gazda da radi na imanju. Gospodar ima mladu ženu a ne može da ima dece, pa Sluga ima zadatak da ga odmeni na jednu noć. Gazda (Branislav Jerinić) ga potom šalje kod vodeničara (Pavle Vuisić), sa novcem i nekom porukom. Sluga preživljava napad razbojnika i ranjen stiže do vodenice, gde ga čeka kraj. Vodeničar je dobio novac i poruku da ubije nepoželjnog svedoka. Scena mučkog ubistva konopcem je posebno potresna.

Mačak pod šljemom (1962)


U kultnom filmu Mačak pod šljemom, po kojem je 16 godina kasnije snimljena i serija, Pavle Vuisić tumači lik partizana šaljivdžiju koji sa svojim saborcima prolazi kroz zgode i nezgode. On je drvoseča, rođen je u Bosni, a ostalo nije važno.

Šešir profesora Koste Vujića (1971)


Nastala prema romanu Milovana Vitezovića, mini serija prati pravičnog mrguda u Prvoj beogradskoj gimnaziji, profesora Koste Vujića. Njegovi učenici su Svetozar Marković, Jovan Cvijić i legendarni Mihailo Petrović – Mika Alas.Tu su i imena imena Vojislava Ilića, Kornelija Stankovića, dr Laze Lazarevića, Stojana Novakovića, ali i Gavrila Principa i Jovana Skerlića… U ovoj sceni, njegovi učenici raspravljaju da li je socijalista ili radikal, pošto „naprednjak nije sigurno“.

Otac na službenom putu (1985)



Nakon opservacije o suštini marksizma, dok ga kupa Senija (Mirjana Karanović), Vuisić u ulozi Muzafera, zaključuje:

„Drugi jebu, a ti se, Muzafere, kupaj!“

Povratak optisanih (1976)


„Je l’ to štos iz Minhena?“ – Pavle Vuisić u ulozi Joce, prerušenog u jugoslovenskog ministra, trenutak pre nego što ubije majora Gašpara (Aljoša Vučković).

Kamiondžije (1973)


Paja i Jare (Miodrag Petrović Čkalja), zbog novih propisa, moraju da idu u večernju školu. Jaretu dobro ide, a Paji nikako. Ali situacija se okrenula nakon Jaretove mentalne blokade. Maestralna gluma dvojice velikana koji se nisu voleli.

Maratonci trče počasni krug (1982)


Pavle Vuisić u kultnom ostvarenju Slobodana Šijana i Dušana Kovačevića igra Milutina Topalovića. Ovog pogrebnika kojeg podjednako muče unuk (Bogdan Diklić), sin (Bata Stojković), otac (Mija Aleksić) i deda (Mića Tomić), a ni sam nije cvećka. Ali Topalovićima najveće nevolje pravi „poslovni partner“ Bili Piton (Zoran Radmilović). Nakon jedne svađe sa Bilijem, Milutin Topalović izgovara čuvenu rečenicu: „O, Bože, s kim ja živim?!“

Više od igre (1976)


U seriji Pavle Vujisić je Leka Bankrot, višestruki šampion u laganju u izmišljenoj varoši Gradina. U epizodi „Šipak“, Leka pobeđuje na takmičenju za „Lažova godine“ 1. aprila 1941. godine. Samo, ništa što je izgovorio nije laž…

Bitka na Neretvi (1969)


Film Veljka Bulajića prati ljudske priče u najvećoj bici za ranjenike. Pavle Vuisić igra partizanskog šofera, ali i ta relativnoo mala rola bila je dovoljna Orsonu Velsu da kaže da je Pavle najveći glumac s kojim je ikad radio.


https://luftika.rs

Objavi komentar

0 Primjedbe